Izberite jezik: Slovenščina Hrvatski

Soraya: inovativna kozmetika s pravo ceno za vsakogar!Parabeni in parabeni v kozmetiki

Ne spreglejte: pri plačilu po predračunu znaša poštnina le 2,90 €, pri nakupu nad 60 € pa je brezplačna.

Parabeni in parabeni v kozmetiki

Gotovo ste že brali in nasedli ... "Brez parabenov!" ali "Parabeni so škodljivi!" Preverimo nekaj dejstev o parabenih v kozmetiki - z znanstvenimi raziskavami in dokazi.

Parabeni

Na kratko: Ali so parabeni v kozmetiki škodljivi? Ne.

Parabeni so v zadnjih letih pritegnili veliko pozornosti, saj je bila v letu 2004 izvedena študija, ki je z in-vivo testiranjem na podganah iskala poveznice med parabeni z rakavimi celicami v telesu. Leta 2005 je Evropska komisija za varnost potrošnikov prvotno raziskavo vzela izredno resno in se parabenom ponovno posvetila. V zaključku študije, ki jo najdete TUKAJ, so torej leta 2005 znižali skupno vrednost dovoljenih parabenov v kozmetiki na 0,19 % (vseh vrst parabenov v enem izdelku) ter nekaj prabenov zaradi nejasnih zaključkov izločili iz seznama varnih sestavin. Na seznamu dokazano varnih torej ostajata butil-paraben in propil-paraben, le da se je njuna skupna vrednost v posameznem izdelku še znižala in sicer s prej dovoljenih 0,20 % na 0,19 %. Pri končnih zaključkih je Komsija (SCCS) upoštevala vse do tedaj znane raziskave, v vpogled so vzeli tudi neodvisne in povezane študije in do svojih zaključkov prišli na najbolj strokoven možni način. V zaključku študije celo dodajajo, da obstaja razumen dvom v ključnost prvotne raziskave iz leta 2004, saj je bil v tisti prvotni, obremenjujoči študiji podganam propil-paraben injeciran in-vivo, medtem ko prehod parabenov iz kozmetike skozi človeško kožo minimizira količino parabena v organizmu. Tako Komisija zaključuje, da ni razloga za umik parabenov iz kozmetičnih izdelkov, saj je njihova uporaba varna. 

Proizvajalci, ki iščejo vedno nove marketinške trike, poskušajo zbujati strah v potrošnikih in na splošno radi šokirajo za voljo lastne prodaje, so parabene spremenili v bav-bav, saj širša publika načeloma ne poseže po informacijah iz prve roke - dejanske raziskave, tako prve kot druge. Vse to izredno koristi določenim blagovnim znamka in izdelkom, saj so se na hitro znašli in parabene zamenjali z drugimi sestavinami za ohranjanje kakovosti. Žal so se po raziskavah te sestavine nemalokrat izkazale kot še mnogo slabše, a kaj, ko je medijski pritisk na splošni publiki že pustil negativni vtis o parabenih.

Na splošno pa lahko zapišemo sledeče:

Kozmetični izdelki zavoljo ohranjanja integritete izdelka ne morejo vsebovati zgolj sestavin, ki so namenjene negi kože. Izdelki vsebujejo tudi snovi, ki aktivne učinkovine med seboj povežejo v prijetno teksturo, in sestavine, ki pomagajo ohranjati kakovost. Evropska regulativa, ki ureja področje kozmetike, velja za ene najbolj strogih na svetu. Že ob sumu (kot je prav v primeru parabenov raziskava iz leta 2004) na nevarnost za potrošnika se namreč Komisija SCCS ponovno zbere in preuči podane dokaze, raziskave in študije. Evropska zakonodaja na kozmetičnem področju izrazito ščiti potrošnika.

Zakonodaja Evropske unije je glede snovi in količin snovi v kozmetičnih izdelkih izredno stroga, kar priznavajo predvsem proizvajalci iz tujine - evropski proizvajalci so je pač vajeni. S tem so proizvajalci veliko bolj omejeni pri vnosu snovi v izdelke, kot je to na primer v Veliki Britaniji, ZDA, v azijskih državah in drugod. Za primer lahko vzamemo salicilno kislino - v EU jo lahko izdelek vsebuje v koncentraciji največ 2 %, medtem ko so v ZDA na voljo izdelki, ki dosegajo tudi 9 % salicilne kisline. Zakaj se zakonodaje razlikujejo in ali lahko torej trdimo, da se razlikujemo ljudje, je vprašanje za tiste, ki tovrstne zakone sestavljajo, lahko pa mirno trdimo, da če bi bili parabeni rakotvorni ali kakorkoli nevarni v količinah, kot jih najdemo v kozmetičnih izdelkih, gotovo ne bi bili dovoljeni.

Po študiji leta 2004 je nekaj posameznikov v medijih poročalo o hormonskih spremembah, na katere naj bi vplivali parabeni, vendar je prav ta prvotna študija pokazala, da telo parabene razbije na "prafaktorje" in izloči po svojih običajnih poteh. Testiranje je dokazalo, da so parabeni kar 10.000-krat šibkejši od naravnih fitoestrogenov, ki jih najdemo v hrani in zdravilih - jih torej zaužijemo prav vsak dan. 

Splošno mnenje javnosti, da so parabeni sintetični, da je to kemija, da so to molekule, ki so jih neki zlobni kemiki ustvarili, pa je napačno predvsem zato, ker je paraben pravzaprav zelo naravnega izvora: paraben je molekula, ki nastane iz hidroksi-benzojske kisline - naravne snovi iz borovnic in malin! Ironično so torej parabeni na izredno slabem glasu, pa popolnoma naravni in v vsakdanji prehrani prisotni elementi.

Da pa ne bomo govorili zgolj na pamet, naj povzamemo nekaj raziskav, ki so jih s parabeni opravile odgovorne inštitucije:

  • Ameriško združenje za raziskovanje raka je v svoji raziskavi potrdilo, da niti ena raziskava ne dokaže, da bi parabeni v kozmetiki kakorkoli vplivali na nastajanje raka.
  • Ameriška zvezna uprava za nadzor zdravil in kozmetike FDA je po pritisku javnosti, naj preverijo nevarnost parabenov, potrdilo, da so parabeni VARNI za uporabo v kozmetičnih izdelkih, poleg tega pa so ob zaključku raziskave zapisali, da ne obstaja niti en utemeljen razlog, da bi se morali potrošniki izogibati izdelkom s parabeni.
  • Znanstvena komisija za varnost potrošnikov Evropske unije je nedvomno potrdila, da so parabeni varni za uporabo v vseh izdelkih za nego telesa in kože. Podatki so le še v večji meri potrdili že obstoječe dokaze, da so parabeni popolnoma neškodljivi in varni v kozmetičnih izdelkih. Znanstvene študije so trajale desetletja in na njihovi podlagi so se sprejemeli tudi zakonodajni vidiki urejanja sestavin v kozmetiki. 

Našteli smo le tri od mnogih organizacij, vladnih in nevladnih, ki so vedno znova dokazale, da parabeni niso noben bav-bav in da je pisanje "brez parabenov" le marketinška poteza. Tudi dolgoročna uporaba izdelkov, ki vsebujejo parabene, v nobenem smislu ne škoduje, ni nevarna za zdravje, temveč je popolnoma varna. Prav zato lahko trdimo, da so parabeni med najboljšimi sredstvi za ohranjanje kakovosti krem, losjonov in serumov, šamponov in balzamov, saj so jih po res neizmerni medijski gonji vse odgovorne ustanove raziskale in testirale znova in znova in znova. O dokazih, da naj bi bili škodljivi, pa niti sledi! 

Zaključek: Parabeni v kozmetiki so popolnoma varni in ni razlogov, da bi nasedali floskulam "brez parabenov", "ne vsebuje škodljivih parabenov". In če določeni izdelki ne vsebujejo parabenov, obstaja možnost, da za ohranjanje kakovosti uporabljajo kaj resnično nevarnega!

  

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek


Vpišite mnenje ali komentar

Ne spreglejte

Naši izdelki niso testirani na živalih.
Pri nakupu nad 70 € je dostava brezplačna.
Nakup brez tveganja!. Kupljeno blago lahko v 14 dneh vrnete.
Naročite se na brezplačne e-novice in deležni boste številnih ugodnosti.
BREZPLAČNA POŠTNINA
ZA NAROČILA NAD 70 €!
14 dnevna garancija
Možnost vračila izdelka
Pokličite nas
064/185-969